sreda, 7. oktober 2020

»Trenutka na vrhu sveta ne bom nikoli pozabila.«

Ni vsakemu dano, da bi pogledal z vrha sveta, še manj je zakoncev, ki bi skupaj stopili na najvišjo goro sveta. Mariji in Andreju Štremfelj je to uspelo pred 30 leti. Tri desetletja kasneje je s pomočjo njunih spominov nastala knjiga z naslovom Objem na vrhu sveta, ki sta jo prvič predstavila v Slovenskem planinskem muzeju. »Trenutek na vrhu gore, ne bom nikoli pozabila. Vesela sem bila, da mi ni bilo potrebno več hoditi navzgor, da bo le še navzdol. Takrat sem tudi popolnoma dojela, da je vse materialno nebistveno in da je ta vez med nama najpomembnejša,« je na predstavitvi knjige povedala Marija Štremfelj.

Na knjižne police je prišla nova alpinistična knjiga, ki pričuje o ljubezni, alpinizmu, družini, naravi in Bogu. Je hvalnica ženi in občudovanje moža.
marija3

Knjiga Marije in Andreja Štremflja je dolgo živela le v oblakih. Čeprav sta imela velike želje, da bo enkrat nekaj nastalo, a nikoli si nista vzela dovolj časa, da bi jo napisala. Letos v času karantene zaradi koronavirusa sta imela resnično dovolj časa, da sta v Davči, kjer ima družina kmetijo, napisala knjigo. Najprej jo je začela pisati Marija, sledil ji je še Andrej. Knjigo sta pisala ločeno, a sta v njo beležila iste stvari, vsak s svojim pogledom. »Imela sva čas poglobiti se v odpravo. Bogat vir spominov so bila pisma, ki sva jih pisala domačim in pisma, ki so jih drugi pisali nama,« je razložil Andrej.

marija__1_

V njej med drugim opisujeta, kako sta se odločila za odpravo na Everest in katere težke odločitve sta morala sprejeti. »Odločitev za Everest ni bila lahka, pomembno vlogo je imel Tomaž Jamnik- Miško. Največ težav nama je povzročal Ledeni slap, ki je zaradi zaradi podirajočih se serakov in ledeniških razpok zelo nepredvidljiv in nevaren,« je o eni odločitvi povedal Andrej. Druga še težja odločitev je bila družina. Doma sta namreč pustila otroka na pragu prvega in četrtega razreda. Težko se je bilo odločiti in težko jima je bilo povedati. »A naš način življenja je bil drugačen, pri nas je bil ritem odhajanja vsakoletni. Andrej je namreč vsako leto odšel na kakšno alpinistično odpravo. A tokrat sva šla oba, kar je bilo res težko. Otroka sta dobro sprejela. Precej lepše kot poslavljanje je bilo vračanje,« je dodala Marija.

marija__5_

A biti na vrhu sveta je neopisljiv trenutek. »Bilo je res lepo vreme. Bil sem na osmih osemtisočakih, nikjer nisem bil tako brez skrbi kot na vrhu Everesta. Celo uro sem bil brez kisikove maske, res doživetje brez primera. Vse se je obrnilo tako, da je bilo vse idealno,« je občutje opisal Andrej.
Na predstavitvi knjigi so nastopili vsi trije otroci Štremfelj in njihovi otroci, kot tudi družinski prijatelji Bukovec. Člani družine Bukovec so posebej napisali in uglasbili pesem z naslovom Objem na vrhu sveta.

Zakonca Štremfelj sta knjigo Objem na vrhu sveta izdala v samozaložbi in jo je mogoče naročiti na njuni spletni strani