Predavatelji na 11. festivalu gorniškega filma (arhiv FGF)

četrtek, 16. februar 2017

Šest izjemnih zgodb iz navpičnice - v živo na 11. festivalu gorniškega filma

Na letošnjih predavanjih bodo svoje zgodbe z obiskovalci 11. festivala gorniškega filma podelili plezalna mama z jeklenimi prsti Martina Čufar Potard, avstrijska alpinistična legenda Robert Schauer, najuspešnejši slovenski balvanski plezalec Jernej Kruder, tržaški Slovenec Jernej Šček, ki bo predstavil italijanskega mojstra navpičnice Emilia Comicija, vrhunska italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet in kamniški alpinist Janez Volkar, pred 40 leti član odprave na Nošak.

MARTINA ČUFAR POTARD: Mama z jeklenimi prsti
Martina Čufar Potard pleza že 28 let, skoraj tri četrtine svojega življenja. Leta 2007 je predavala na prvem gorniškem filmskem festivalu, predvsem o svoji 17-letni tekmovalni karieri, med katero je postala tudi svetovna prvakinja. Po končanih tekmovanjih jo je želja po novih plezalnih pustolovščinah vodila v ZDA (Yosemite, Indian Creek), Mehiko (El gigante), pozimi v topla plezališča južne Francije in Španije ter nenazadnje v granitne stene nad Chamonixom, kjer od leta 2009 tudi živi in kjer sta si z možem Nicolasom ustvarila družino. Seveda zdaj kot mama dveh fantičev, 5-letnega Tommyja in 2-letnega Paca, potuje manj, a prav nič ne ustavi njene velike strasti do plezanja. Septembra je namreč uspela preplezati svojo drugo smer z oceno 8c. Med predavanjem bo občinstvo odpeljala v poči in na tradicionalno plezanje v Ameriki in granitu nad Chamonixom, v previsne kapnike Verdona, razložila, kako je biti plezalna mama, in zbrane zastrupila s svojo ljubeznijo do skale. Pozor, protistrupa ni.
Na sporedu: Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, četrtek, 23. 2., ob 20:00

ROBERT SCHAUER: Gašerbrum IV
Avstrijec Robert Schauer je vrhunski alpinist, ki je preplezal nekatere najtežje smeri na svetu, med drugim tudi severno steno Eigerja pozimi in pet osemtisočakov, med katerimi najbolj izstopa prvi avstrijski vzpon na Everest. Njegov največji dosežek je zagotovo prvi vzpon prek zahodne stene Gašerbruma IV v alpskem slogu leta 1985. Leto pozneje je ustanovil mednarodni filmski festival v Gradcu, ki je lani praznoval trideset let. Na predavanju bo govoril o svojem pristopu k alpinizmu in prvih osemtisočakih: Gašerbrumu I in Nanga Parbatu, seveda pa ne bo mogel mimo vrhunskega vzpona prek mogočne zahodne stene Gašerbruma IV, visoke skoraj 3000 metrov. S poljskim soplezalcem Voytekom Kurtyko sta Sijočo steno preplezala v alpskem slogu, vzpon in sestop sta trajala kar deset dni. Njuna smer iz leta 1985 še vedno ni ponovljena.
Na sporedu: Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, petek, 24. 2., ob 20:00

JERNEJ KRUDER: Zgodba dveh svetov
Jernej pleza skoraj vse življenje. Začel je na majhnih umetnih stenah v Celju, ampak kmalu opazil, da plezanje ponuja veliko več. Začel je tekmovati, plezati v skali in raziskovati vse oblike športnega plezanja. Nikoli mu ni zmanjkalo izzivov. Njegova paradna disciplina je vedno bilo balvansko plezanje, kjer se je na tekmovanjih dotaknil samega vrha, v skali pa prav tako preplezal enega najtežjih balvanskih problemov. Biti samo balvanski plezalec mu ni zadoščalo, zato se je odločil, da svoje meje preizkusi tudi v večraztežajnih smereh in smereh, ki potekajo nad vodo – tako je jeseni opravil prvo ponovitev smeri Es Pontas.
Na sporedu: Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, petek, 24. 2., ob 18:00

11FGF_predavatelji

JERNEJ ŠČEK: Onkraj mita - Emilio Comici

Tržačani od nekdaj plujemo po Alpah ali, če hočete, plezamo po Jadranskem morju. Mešamo zalive z dolinami, otoke z vrhovi, ribiške taverne z gorskimi kočami. Trst je obmorsko mesto z avtentično gorsko tradicijo, ki so jo pisali velikani klasičnega in modernega alpinizma. V mestu brkljavih zgodb, nasilnih odporov in tihih stikanj so okovi objektivnosti vedno resnici preozki.
Emilio Comici je alpinistična legenda, na katerega so se – kot na oprimek – obesili mnogi. Skozi njegova dejanja in besedo, mimo interpretacij življenjepiscev, prek ganljivih videoposnetkov in redkih fotografij bomo onkraj mita srečali nagonskega atleta, vizionarja volje, učitelja plezalske umetnosti, esteta direttissime, lahkotnega plesalca vertikale, poslušnega idola režima. Daimon Comici med ljubeznijo in sovraštvom.
Na sporedu: Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 21. 2., ob 18:00

NIVES MEROI & ROMAN BENET: Trije Makaluji
Plezalni par, ki je v skupni navezi že 30 let, sodi med najuspešnejše v italijanskem in svetovnem alpinizmu. To velja predvsem za himalajske vzpone na osemtisočake v neoporečnem slogu. Njuni vzponi namreč vedno potekajo brez kisika in višinskih nosačev, večkrat pa tudi po novih smereh ali v manj znanih stenah. Zato so nekateri vrhovi zahtevali od njiju kar nekaj poskusov, med takšnimi je zagotovo K2, na katerega sta priplezala šele tretjič. Med številnimi podvigi je bil najtežji in najpomembnejši podvig v njunem življenju zagotovo vzpon na 15. osemtisočaka, kar je bila Romanova bolezen. Potrebovala sta pet let in dve presaditvi kostnega mozga, da sta lahko prišla do vrha in nato spet nadaljevala pot od tam, kjer sta se zadnjič ustavila. 17. maja 2014 sta stala na vrhu Kangčendzenge, 12. maja 2016 pa, še vedno skupaj, dosegla vrh Makaluja. Ob sliki in pogovoru z gosti bo predstavljena tudi Nivesina knjiga Ne pustim te čakati, ki je v slovenščini izšla pri Mohorjevi založbi.
Na sporedu: Kulturni dom Nova Gorica, sreda, 22. 2., ob 19:00

JANEZ VOLKAR: Nošak pred 40 leti
V nemirno deželo Afganistan se nas je šest Slovencev skupaj s sedmimi poljskimi prijatelji podalo pred štiridesetimi leti. Cilj prve poljsko-jugoslovanske odprave je bil 7492 metrov visoki Nošak. Težave poljskih organizatorjev in velike podražitve prevozov in nosačev so »odplavile« aklimatizacijske ture. A ko smo se lotili hriba, smo bili sorazmerno hitro na vrhu. Vsi. Shujšani in utrujeni smo se vrnili v dolino in začeli enomesečno potovanje s tovornjaki, avtobusi in vlaki domov. Po 89 dneh smo bili spet med domačimi in prijatelji, zadovoljni z uspehom in bogatejši za mnogo izkušenj. Življenje je nekatere člane »poneslo« še više in dlje, nekateri so dopolnili svoje življenjske cilje, nekaterim pa je pristriglo peruti …
Na sporedu: Slovenski planinski muzej, Mojstrana, petek, 24. 2., ob 18:00